FILM IT LOUD!

Projekt provode festivali Cinema City iz Novog Sada i Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci/Festival DORF. Financiran je sredstvima EU iz pretpristupnih IPA fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija.

 

Traje 12 mjeseci i posvećen je muzici i filmu, u njihovom najljepšem spoju. Kroz brojne radionice vođene iskusnim profesionalcima, masterclass predavanja i praktičan rad grupa odabranih mladih filmskih autora iz Srbije i Hrvatske ima šansu dokazati svoj talent i obogatiti svoja znanja i sposobnosti.

 

Posjetitelji oba festivala, pri tom, imaju priliku uživati u „Film It LouD“ filmskim selekcijama, te bolje upoznati srpsku i hrvatsku filmsku, odnosno glazbenu scenu. „Film It LouD“ je osmišljen tako da otvori nove mogućnosti mladima iz svijeta filma i muzike, da poveže dvije vrlo zanimljive filmske i muzičke scene stvarajući nove koprodukcijske suradnje i kreativna prijateljstva između Hrvatske i Srbije.

 

 • KRUGOVI

  (drama/Srbija, Njemačka, Hrvatska, Francuska, Slovenija/2013)

  R: Srdan Golubović G:Leon Lučev, Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović

  P: Film House Bas Celik, Neue Mediopolis Filmproduktion GmbH, Arte France Cinéma, La Cinefacture, Propeler Film, Vertigo / Emotionfilm

  T:112'

  NAGRADE

  Sundance Film Festival 2013 – posebno priznanje žirija u međunarodnoj konkurenciji Berlin International Film Festival 2013 – nagrada Ekumenskog žirija

  Dobitnik više od trideset međunarodnih filmskih nagrada, uključujući i posebno priznanje žirija na Sundance Film Festivalu gdje je premijerno prikazan, film 'Krugovi' inspiriran je stvarnim događajem u kojem su Trebinjca Srđana Aleksića nasmrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske nakon što je ustao u obranu sugrađanina Alena Glavovića. Tri paralelne priče prate likove koji su zbog događaja iz prošlosti motivirani za donošenje odluka koje će im promijeniti živote. Nebojša, svjedok događaja u kojem je stradao njegov najbolji prijatelj, suočava se s ubojicom svog prijatelja; Haris, koji život duguje junaku koji se za njega žrtvovao, dug vraća riskirajući sve i pomažući ugroženoj ženi; a sin jednog od ubojica postupno otvara put za nadvladavanje tragične prošlosti.

  bascelik.net
 • SMRT ČOVEKA NA BALKANU

  (drama, komedija/Srbija/2012)

  R: Miroslav Momčilović G: Emir Hadžihafizbegović, Radoslav Milenković, Bojan Žirović, Nataša Ninković, Anita Mančić

  P: Brigada

  T: 80’

  NAGRADE

  Karlovy Vary 2012 – forum independent – najbolji nezavisni film

  Višestruko nagrađeni film u kojem se sve događa u jednom danu, u jednom kadru, u jednom stanu. Usamljeni skladatelj izvršava samoubojstvo pred web kamerom svog računala. Privučeni zvukom pucnja, u stan dolaze njegovi susjedi, koji provode vrijeme u stanu čekajući hitnu pomoć i policiju. Čitavo vrijeme ih snima web kamera, a da oni toga nisu ni svjesni. Dok čekaju, krate vrijeme hranom, pićem i igrom šaha. Evociraju uspomene na pokojnika, sažalijevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku iako se čitavo vrijeme ne mogu sjetiti njegovog imena... Događaji poprimaju drugi tok nakon što shvate da je kamera na računalu uključena i da ih snima. Polako otkrivamo i osobnost pokojnika, kao i jednu širu, satiričnu sliku našeg društva...

  smrtcovekanabalkanu.com/
 • SILIKONSKO PROLEĆE

  dokumentarni/Srbija/2012)

  R:Vanja Hovan

  P: Centar za Razvoj vizuelne kulture

  T:58'

  Film prikazuje razvoj i smjene generacija novosadskih skejtera kroz vrijeme koje je iza nas, kao i budućnost svih dječaka koji se žele amaterski ili profesionalno posvetiti skateboardingu. Eksplicitno se govori o problemima društva, otvaraju nova pitanja, najviše ono koliko smo mi, kao društvo u konstantnoj stagnaciji i nemogućnosti vlastitog napretka, blokirani od strane državnog aparata I vlastite ravnodušnosti. Izvrstan višeslojan dokument jedne scene i prikaz mladih generacija, njihovog urbanog identiteta, prikazan dinamično i iskreno.

  vimeo.com

PREDGOVOR

Suradnja na ovom projektu s prijateljskim festivalom Cinema City iz Novog Sada osigurala je, kao prvo, kvalitetniju komunikaciju i veću cirkulaciju dobrih filmova u oba smjera. Kao drugo, provodimo projekt koji je kroz edukacije uključio 40 mladih ljudi iz obje države u kreativne filmske procese, osigurao prikazivanje 10 recentnih hrvatskih dokumentarnih filmova u Novom Sadu i 5 filmova srpskih autora u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, povezao 2 grada i 2 festivala u vremenima kada je financijska situacija vrlo neizvjesna i svakako otežava razmjenu informacija.

 

Na kraju, svi vjerujemo da će naš primjer pokazati drugima kako se može surađivati, da postoje fondovi koji pomažu i omogućuju bilateralne odnose u interesu svih uključenih, te da u vremenu pred nama ovakvih primjera treba biti puno, dvostruko više.

 

Za ovu jedinstvenu priliku izabrao sam 2 recentna igrana i 3 dokumentarna filma, koje možete pogledati u 3 večeri – prilično siguran da će vam se svidjeti i osigurati filmske užitke. Pogledajte filmove u društvu s autorima i poslušajte razgovore nakon projekcija. Nadam se da ćete nastaviti pratiti sve zanimljiviju kinematografiju susjedne zemlje i svjedočiti smjeni generacija koja ide sporije nego bismo htjeli, ali se odvija i zauzima prostor, ohrabruje svojom kreativnošću i traži našu podršku.

 

Pri samom kraju projekta zadovoljno vas pozivam sve na projekcije i radujem se nekim novim susretima, te zahvaljujem na podršci u ime cijele ekipe koja provodi ovaj projekt.

 

Toni Šarić, voditelj projekta/predsjednik Udruge ljubitelja filma RARE Vinkovci

 • DRAGAN WENDE – WEST BERLIN

  (dokumentarni/Srbija,Njemačka/ 2013)

  R: Lena Muller, Dragan von Petrovic

  P: VON.MULLER.FILM

  T: 87’

  NAGRADE

  Filmski festival Max Ophüls Presi - Max Ophüls Award Filmski festival u Trstu 2013 - Alpe Adria Cinema Award

  U ovom tragikomičnom dokumentarcu – obiteljskoj priči mladi snimatelj Vuk iz Beograda kreće na put kojim je prošao njegov ekscentrični ujak Dragan Wende, “radnički” kralj hedonističke disko-scene Zapadnog Berlina sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Kao Jugoslaven imao je koristi od Berlinskog zida. Danas je ostarjeli vratar u javnoj kući koji živi od socijalne pomoći i žudi za Zidom. Vuk i njegova kamera otkrivaju nam bizarni svijet veterana Yu-emigracije, s briljantnim flashbackovima, animacijama i galerijom likova koje čine ovaj film vrhunskim zabavnim modernim dokumentarnim filmom.

  draganwende.com
 • ANPLAGD

  (dokumentarni/Srbija, Finska/2012)

  R: Mladen Kovačević

  P: Horopter Film Production, Helmi Films

  T:51'

  NAGRADE

  Beldocs IFF 2013 – najbolji film

  ANPLAGD je egzistencijalna alegorija o puhanju u listove, kretanju u prostoru između najprimitivnijih instrumenata i najuniverzalnijeg bijega koji muzika nudi. Upoznajte Josipa, pronalazača amatera, čiji je cilj savladati umjetnost muziciranja listovima, te posljednje svirače na listovima – Veru, nekadašnju privatnu detektivku i Peru, seljaka sveznalicu – koji u jesen života još uvijek posežu za zelenim lišćem. Muzika je rijetko kad ovako “offbeat”. Debitantski dokumentarni film je prikazan na brojnim međunarodnim festivalima i vrhunska je audiovizualna poslastica, koju premijerno prikazujemo u Hrvatskoj..

  horopter.rs
 • DORF VIMEO

  Video kanal

  filmfestivaldorf.com

RASPORED

OSIJEK - Kino Urania


04/02 (utorak)
- 19:30 KRUGOVI


05/02 (srijeda)
- 19:30 SILIKONSKO PROLEĆE
- 21:15 DRAGAN WENDE– WEST BERLIN


06/02 (četvrtak)
- 20:00 ANPLAGD
- 21:15 SMRT ČOVEKA NA BALKANU

 

VUKOVAR – Ružičkina kuća (Hrvatski dom)


18/02 (utorak)
- 21:00 KRUGOVI

19/02 (srijeda)
- 19:30 ANPLAGD

- 21:00 DRAGAN WENDE – WEST BERLIN

20/02 (četvrtak)
- 19:30 SILIKONSKO PROLEĆE
- 21:00 SMRT ČOVEKA NA BALKANU

 

VINKOVCI – Gradsko kazalište


03/03 (ponedjeljak)
- 21:00 KRUGOVI

04/03 (utorak – Centar znanja)
- 19:00 ANPLAGD

- 20:00 SILIKONSKO PROLEĆE

05/03 (srijeda)
- 19:00 DRAGAN WENDE– WEST BERLIN
- 21:00 SMRT ČOVEKA NA BALKANU

 

CIJENE ULAZNICA


Osijek – 15 kn

Vukovar, Vinkovci – 10 kn